Alarmcentrale opent informatienummer aardbeving Nieuw-Zeeland

Eurocross AssistanceNaar aanleiding van de aardbeving in Nieuw-Zeeland heeft Eurocross Assistance als coördinerende alarmcentrale voor calamiteiten een publieksinformatienummer (PIN) geopend om meldingen te registreren. Verontruste familieleden en reizigers kunnen bellen met 0800-3008080.
Er bestaat veel onzekerheid over het lot van een groot aantal rondreizende backpackers in Nieuw Zeeland. Het aantal meldingen van familieleden is de laatste uren enorm toegenomen. Naast familieleden zoeken ook reizigers ter plaatse contact met Eurocross Assistance om te melden dat zij bezittingen zijn kwijt geraakt of niet kunnen reizen.
De luchthaven van Christchurch is momenteel gesloten. In totaal zijn tot nu toe 40 meldingen binnengekomen. Daarbij zijn geen gewonden gemeld.Volgens het reisblog www.waarbenjij.nu bevinden zich rond 3500 Nederlanders in Nieuw Zeeland. Vaak is niet bekend waar zij zich precies bevinden en is de hulpverlening ter plaatse nog in volle gang. Daarnaast wordt de communicatie bemoeilijkt door het uitvallen van telefoonlijnen en internetverbindingen.
Ieder jaar neemt een van de vier grote Nederlandse alarmcentrales – waaronder Eurocross Assistance – de landelijke coördinerende rol op zich bij grote calamiteiten en rampen in het buitenland. Van 1 april 2010 tot 1 april 2011 neemt Eurocross Assistance deze taak waar. Dit roulatiesysteem is onderdeel van het Protocol Coördinatie Calamiteiten. (Bron: Persbericht Eurocross Assistance)