Claimen op inboedelverzekering ipv reisverzekering?

Claimen op inboedelverzekeringMoet je claimen op je reisverzekering? Kijk dan eerst eens naar de dekking van je inboedelverzekering. De Consumentenbond  geeft aan dat je beter dan claimen op inboedelverzekering dan je reisverzekering. Dit bij de diefstal of beschadiging van kostbare spullen.

Hoe zit dit nu precies. Je zou toch verwachten dat je reisverzekering de beste verzekering is voor tijdens de vakanties.

Wanneer claimen op Inboedelverzekering?

De Consumentenbond heeft dit jaar onderzoek gedaan naar de afschrijvingslijsten die verzekeraars hanteren. Daarvoor zijn bij 20 verzekeraar de afschrijflijsten opgevraagd. Dit zowel voor de inboedelverzekeringen als de reisverzekeringen.

Opvallend genoeg wilden niet alle verzekeraars meewerken aan dit onderzoek. De bond laat weten dat de volgende verzekeraars wel de afschrijflijsten hebben gedeeld:

  • Aegon
  • Bovag
  • De Nederlanden van Nu
  • Reaal
  • Turien & Co

Bij de reisverzekeraar De Europeesche kon de Consumentenbond alleen naar de afschrijflijsten voor de reisverzekering kijken.

Verzekeraar de Nationale Nederlanden wilde ook wel meewerken met het onderzoek maar heeft alleen de informatie gedeeld ten aanzien van de reisverzekering.

Afschrijflijsten niet gedeeld door verzekeraars

Toch raar dat de verzekeraars de informatie over de afschrijflijsten niet willen delen. Wanneer je bij de verzekering een schade moet declareren is juist de toegepaste afschrijving een vervelend aspect. Een apparaat dat duur ins aanschaf was kan nu veel minder waard zijn na een toepassing van de afschrijving.

De Consumentenbond heeft weinig begrip voor de weigering van de verzekeraars om deze informatie niet te delen. Verzekerden hebben recht op deze informatie volgens de bond.

Extreme verschillen bij afschrijvingen verzekeraars

Zolang je niets hoeft te claimen op je verzekering sta je niet echt stil bij de afschrijvingen die de verzekeraars hanteren. Goed dat de Consumentenbond hier onderzoek naar doet.

De bond heeft voor het vergelijken van afschrijvingstermijnen een fotocamera als uitgangspunt genomen. Voor deze fotocamera worden verschillende afschrijvingstermijnen gehanteerd. Meeste verzekeraars schrijven deze camera in 10 jaar af. Maar verzekeraar Nationale Nederlanden schrijft dezelfde camera al in vijf jaar af.

Toch wel een extreem forse afschrijving. Zeker als je zeker als je een semi professionele camera gebruikt. Deze camera’s gaan vaak lang mee en vervang je meestal niet na 5 jaar.

Voordeliger claimen op inboedelverzekering

Uit het onderzoek van de Consumentenbond komt naar voren dat verzekeraars sneller afschrijven bij reisverzekeringen. Deze afschrijvingen zijn bij een inboedelverzekering al gauw minder hoog.

Wanneer je een verlies of diefstal van een camera of bril claimt op de inboedelverzekering krijg je vaak een hogere vergoeding. Dan moet je wel een buitenhuisdekking hebben afgesloten bij je inboedelverzekering.

Als verzekerde mag je zelf bepalen op welke verzekering je de schade claimt. Dit mag dus ook bij de voor jouw gunstigste verzekering. Verwacht dat je hier wel zelf op moet letten. Zeker bij online afgesloten verzekeringen die niet via een tussenpersoon lopen. Moet je wel een schade claimen op je reisverzekering en heb je deze verzekering via een tussenpersoon lopen. Neem dan even contact op ten aanzien van eventueel claimen op inboedelverzekering.