Consumentenbond – tijdelijke of doorlopende Annuleringsverzekering ?

Consumentenbond reisverzekeringIn de laatste editie van de Consumentengids geeft de Consumentenbond advies over de annuleringsverzekering. Moet je voor een tijdelijke annuleringsverzekering gaan of juist een doorlopende annuleringsverzekering. De Consumentenbond heeft de annuleringsverzekeringen van verschillende aanbieders vergeleken. En geeft advies over de samengestelde reis.

In het artikel geeft de bond enkele voorbeelden waarbij een annuleringsverzekering een uitkomst kan bieden. Wanneer bij onvoorziene omstandigheden de geplande reis niet kan doorgaan, of het voortijdig afbreken van een reis. In dit laatst geval krijg je vaak een vergoeding voor de niet genoten vakantiedagen. De Consumentenbond geeft aan dat sommige verzekeraars een garantiedekking aanbieden. Hierbij betaal je wel meer premie, maar krijg je de volledige reissom vergoed bij het vroegtijdig afbreken van de vakantie. De verschillen tussen de verzekeraars is groot wat betreft de gedekte gebeurtenissen. Als voorbeeld wordt aangegeven dat een echtscheiding niet altijd onder de dekking van de verzekering valt. Verzekeraar Delta Lloyd, OHRA en PolisDirect vergoeden dan niet.

Opvallend is dat bij ontslag je geen vergoeding krijgt bij de annuleringsverzekering van ING of Unive. Ontslag op basis van economische gronden valt weer wel onder de dekking van deze twee aanbieders. Ook de verschillen bij het overlijden van een derdegraads familielid zijn groot. Het is dus belangrijk om goed ede annuleringsverzekeringen te vergelijken en te bestuderen welke verzekering het beste bij jouw persoonlijke situatie past.

Let op annuleringsverzekering samengestelde reis

Steeds vaker boeken de consumenten een reis die uit losse onderdelen bestaat. Een losse vlucht en losse hotels en/of tussenvluchten. Dit zijn samengestelde reizen. Zonder een aparte dekking voor een samengestelde reis kan de verzekeraar wel eens beperkt uitkeren. Bijvoorbeeld alleen de kosten van het hotel dat afbrand. Bij enkele aanbieders kun je deze samengestelde reis extra meeverzekerden.

Tijdelijke annuleringsverzekering of doorlopende?

De Consumentenbond geeft aan dat je het beste kan kiezen voor een tijdelijke annuleringsverzekering als je maar een keer op vakantie gaat, en het niet een al te dure vakantie is. Dit is dan vaak goedkoper. En een duurdere annuleringsverzekering betekend ook niet altijd een beter dekking. Voor de consument die vaker op vakantie gaat kan de doorlopende annuleringsverzekering een voordelige optie zijn. Weekendjes weg vallen vaak ook onder de dekking van deze doorlopende verzekering. De Consumentenbond waarschuwt voor het sluiten van de annuleringsverzekering bij het reisbureau. Deze zijn soms beperkt in dekking en kunnen duurder uitvallen. Een kortlopende annuleringsverzekering is eenvoudig en snel online te sluiten.

Zie de site van de Consumentenbond voor het volledige bericht en een checklist waaraan je moet denken bij het sluiten van een annuleringsverzekering. Ook zie je daar de verschillende verzekeringen met elkaar vergeleken. Binnenkort op deze site meer informatie over de resultaten van deze vergelijking.