Is de reisverzekering nog wel relevant?

Verzekeringssite.nl ReisverzekeringenDeze week kreeg ik het persbericht van de Verzekeringssite.nl over het verzekeren van de bagage op de reisverzekering. Een bericht met de pakkende titel: Verzekeren bagage door beperkingen niet aantrekkelijk. Na een uitvoerige uitleg van de werking van de bagagedekking volgt ook een advies voor de consument. Volgens de verzekeringssite kunnen de consumenten per saldo beter zelf zorgen voor een reserve potje waaruit verloren bagage teruggekocht kan worden. Hieronder volgt het persbericht:
Verzekeren bagage door beperkingen niet aantrekkelijk Het meeverzekeren van bagage bij de reisverzekering geeft een zeker gevoel. Maar een bagageverzekering heeft veel uitsluitingen waar consumenten niet van op de hoogte zijn. Slechts de helft van de premie wordt gebruikt om schade te vergoeden. Het is daarom voordeliger om een eigen spaarpotje te maken en daarvan de geleden schade te betalen.

Niet gedekt

Reisverzekeringen hebben de dikste voorwaarden en meeste uitsluitingen van alle verzekeringen. Zo mag bijvoorbeeld de bagage niet zichtbaar zijn in de auto. Wanneer de bagage uit de auto wordt gestolen, vergoedt de reisverzekering niet. Ook pakken veel Nederlanders hun auto of caravan van te voren in. Maar de dekking van een reisverzekering geldt pas als zij hun huis verlaten. Als er dus iets gebeurt met de auto, terwijl hij nog op de oprit staat, valt het niet onder de dekking van de reisverzekering.

Hoogte van de vergoeding

De hoogte van de vergoeding is afhankelijk van de dagwaarde, die loopt vaak met 10-20 procent per jaar terug. Daarbij geldt voor elk waardevol voorwerp een andere maximale vergoeding, die lang niet altijd afdoende is. Wanneer bijvoorbeeld een iPhone wordt gestolen, krijgt de eigenaar doorgaans maar een maximale vergoeding van 200 – 250 euro. Terwijl de iPhone 500 euro waard is.
Een claim van een gestolen camera (2 jaar, nieuwprijs 200 euro) levert een vergoeding van een paar tientjes op. Dit komt door de afschrijving en het eigen risico. De camera is verzekeringstechnisch nog maar 130 euro waard. Aangezien de eigenaar zelf het eigen risico moet betalen, krijgt hij uiteindelijk nog maar 55 euro terug van de verzekering.

Dekking van kostbaarheden

Kostbaarheden zijn vaak alleen gedekt wanneer ze in een kluis bewaard worden of wanneer de eigenaar het zelf bij zich draagt. Als kostbaarheden worden bewaard in een tent, caravan of vouwwagen zijn ze meestal niet gedekt. Geld moet vaak apart worden meeverzekerd, terwijl dat tegenwoordig met de grote dichtheid aan geldautomaten onnodig is.

Hoe aanspraak maken op vergoeding van uw bagage

Als men aanspraak wil maken op vergoeding, moet men altijd:

  • De verzekeraar zo spoedig mogelijk informeren
  • Aangifte doen bij de plaatselijke politie
  • De aanschafbewijzen hebben bewaard
  • Beschadigde voorwerpen bewaren

De bagagedekking is door de vele mitsen meestal niet een goede toevoeging aan de reisverzekering. Consumenten kunnen beter een spaarpotje maken om met het geld dat ze besparen de eventuele schade te betalen. Per saldo is dat voordeliger. (Bron: Persbericht Verzekeringssite.nl)