Mondial Assistance waarschuwt reizigers voor financiële tegenvallers

Mondial Assistance ReisverzekeringenBuitenlandse medische kosten soms het tienvoudige van Nederlands tarief Met het aanbreken van de zomervakantie waarschuwt hulpverlener en reisverzekeraar Mondial Assistance voor grote financiële risico’s. Reizigers denken vaak dat een reisverzekering overbodig is omdat de zorgverzekering alle medische kosten in het buitenland dekt. De Nederlandse basis zorgverzekering dekt echter over het algemeen alleen zorgkosten volgens het Nederlandse tarief. In veel landen is dit helaas niet toereikend. In sommige landen kunnen de kosten oplopen tot het tienvoudige van het Nederlandse gangbare tarief. Veel Nederlanders zijn hierdoor met grote financiële tegenvallers teruggekomen van vakantie.
Dat de zorgverzekering alle medische kosten in het buitenland dekt is een hardnekkig misverstand, want de basis zorgverzekering dekt zorgkosten volgens het Nederlandse tarief, of soms tot twee maal Nederlands tarief. In veel landen is dit helaas niet toereikend. Zeker niet in de Verenigde Staten of Canada.
Torenhoge kosten Vaak liggen de kosten voor medische zorg buiten Europa veel hoger dan in Nederland. In de Verenigde Staten bijvoorbeeld kunnen de kosten oplopen tot het tienvoudige van het gangbare tarief in Nederland. Een huisartsenbezoek voor een insectenbeet in de Verenigde Staten kost ongeveer €1.400, terwijl dit in Nederland slechts €130* kost. In de populaire vakantiebestemming de Dominicaanse Republiek betaal je voor een gebroken arm €9.200 voor de behandeling, €8.600 voor de ziekenhuiskosten en voor de arts bijna €600 (totaal €18.400). Een enorm hoog totaalbedrag als je dit vergelijkt met het Nederlandse tarief van totaal ongeveer €3.900*. Een reisverzekering met dekking voor medische kosten is in dit soort situaties zeker van belang, omdat het verschil anders voor rekening komt van de reiziger.
Privéklinieken en staatsziekenhuizen Maar ook in Europa is het verstandig om je hiervoor te verzekeren. Binnen Europa kunnen de medische kosten in privéklinieken zeer hoog oplopen. In privéklinieken in Turkije wordt bijvoorbeeld voor het oorontstekingconsult al snel een factuur gestuurd van €800, terwijl hiervoor in Nederland maar €247* staat. Soms kan het juist in het belang van een patiënt zijn in een privékliniek behandeld te worden zoals in Griekenland. Op de zorgverzekering heeft een reiziger recht op spoedeisende medische zorg bij een staatsziekenhuis, maar op de Griekse eilanden is de zorg in een staatsziekenhuis lang niet altijd op niveau. Erbarmelijke omstandigheden, waarbij patiënten zelfs op de gang worden gezet en vergeten, zijn niet ongewoon. Met de dekking voor medische kosten worden de kosten van een behandeling in een privékliniek vaak wel vergoed als het medisch noodzakelijk is.
’’Juist om dit soort vervelende situaties te voorkomen, raden wij consumenten aan om bewust te zijn van deze risico’s. Er zitten natuurlijk altijd uitschieters bij, maar juist ook de kleinere bedragen, die niet door de zorgverzekering gedekt worden, komen we aan de lopende band tegen’’, aldus Audrey Denkelaar, communicatiemanager bij Mondial Assistance. *De Nederlandse tarieven zoals hierboven aangegeven zijn een DBC (een Diagnose Behandel Combinatie) en staan voor wat deze behandelingen in Nederland zouden kosten. Zorgverzekeraars gebruiken dit tarief om te bepalen hoeveel ze moeten vergoeden. (Bron: Persbericht Mondial Assistance)