Reisverzekeraars druk met zomerstorm

Unigarant zomerstormDe reisverzekeraars zijn nog steeds druk met het afhandelen van de zomerstorm. Afgelopen zaterdag hadden we te maken met slecht weer. Natuurlijk had het KNMI wel gewaarschuwd maar op deze storm waren we toch onvoldoende voorbereid. De wind was zo hard dat enkele bomen met wortel en al omvielen. Doordat de bomen vol in het blad zaten waren ze niet stevig genoeg voor de zomerstorm.

Drukte bij reisverzekeraars

De verzekeraars hebben direct al veel meldingen ontvangen van de schade die veroorzaakt is door de zoemerstorm. Hierbij wordt de schade op verschillende verzekeringen geclaimd. Ook op de reisverzekering wordt een beroep gedaan. In de Telegraaf lezen we dat drie dagen na de storm staat de telefoon nog steeds roodgloeiend bij de reisverzekeraars. Vele caravans en tenten hebben schade opgelopen bij deze uitzonderlijke weersomstandigheden.

Het aantal meldingen lag afgelopen maandag al 30% hoger dan op een normale zomerdag laat een woordvoerder van Unigarant weten. De dochteronderneming van de ANWB kan nog niet aangeven om hoe groot het schade bedrag ongeveer zal zijn. De meldingen blijven maar binnenkomen. Maandag kam het Verbond van Verzekeraars al wel met een eerste schatting van het schadebedrag. Het Verbond verwacht dat dit bedrag zeker 13 miljoen is.

Opruimen stormschade

Het zal nog even duren voordat de schade van de zoemerstorm is verholpen. Op veel plaatsen zie je omgevallen bomen en afgebroken taken. Naast het opruimen van de gevolgen zal ook een inspectie moeten plaatsvinden van woningen en bomen. Staan bijvoorbeeld takken op het punt af te breken en is het noodzakelijk om deze af te zagen. Natuurterreinbeheerder en gemeenten verwachten nog wel een week werk te hebben met de gevolgen van de zomerstorm.

Zo zag een kweker in Berkel-Enschot 2000 tot 3000 boompjes omgewaaid of beschadigd zijn. Deze jonge boompjes zijn nog niet taai genoeg en waaien dus gemakkelijker om. Het herstellen van deze schade heeft wel enkele dagen nodig.