Reisverzekering afsluiten niet altijd noodzakelijk

Unigarant ReisverzekeringenVandaag komt verzekeringssite.nl met aanvullende informatie over de reisverzekering. In het bericht geeft de vergelijkingssite aan in welke gevallen het zinvol is om een reisverzekering af te sluiten. Want mogelijk krijg je niet de dekking die je verwacht.
Wat dekt een reisverzekering en wanneer heeft u dit nodig? Komende maanden gaan weer miljoenen Nederlanders op vakantie. Het afsluiten van een reisverzekering is daarbij heel vanzelfsprekend. Sterker nog: onverzekerd op reis gaan, is voor velen ondenkbaar. Toch is een reisverzekering niet altijd noodzakelijk. Gezinnen kunnen hierdoor wel tot € 100 besparen. Verzekeringssite.nl laat zien waarop u moet letten.
Dekking reisverzekering Een (doorlopende) reisverzekering biedt dekking tegen diverse kosten, onderverdeeld in rubrieken. De samenstelling van de rubrieken bepaalt de hoogte van de premie. Hieronder komen de vijf meest voorkomende rubrieken aan bod. In onze vergelijking selecteert u alleen de rubrieken, die voor u belangrijk zijn.
1. Buitengewone kosten Dekking: Kosten van hulpverlening in geval van ziekte, ongeval of overlijden; kosten i.v.m. opsporing, redding en repatriëring; extra reis- en verblijfkosten.
Noodzakelijk? Afhankelijk van de bestemming, wat u gaat doen en uw bestaande verzekeringen kunnen eventuele buitengewone kosten fors oplopen. Het verzekeren hiertegen is bijvoorbeeld zinvol als u in het buitenland risicovolle sporten gaat beoefenen (zoals bergbeklimmen, paragliding, fietsen in het hooggebergte, skiën). Minder zinvol bij een strandvakantie.
2. Bagage Dekking: Kleding, brillen, video- en fotocamera e.d. zijn voor maximum bedragen verzekerd tegen schade, verlies en diefstal; geld is meestal niet meeverzekerd.
Noodzakelijk? Als u in Nederland schade, verlies of diefstal niet zou claimen, waarom dan wel op vakantie? Als u alleen ‘oude’ spullen meeneemt, is deze dekking niet zinvol. De polisvoorwaarden stellen ook nog eens strenge eisen:

  • bagage mag in de auto niet zichtbaar zijn, dus afgesloten met een hoedenplank of rolhoes
  • originele aankoopbewijzen moeten bewaard zijn gebleven
  • bij diefstal moet u altijd aangifte doen bij de plaatselijke politie
  • vergoeding afhankelijk is van de dagwaarde van het voorwerp

Let op: Bagage kent forse afschrijvingspercentages. Daarbij wordt veelal een eigen risico gehanteerd. Zo kunt u bij een gestolen fotocamera (2 jaar oud, nieuwprijs € 200) hooguit rekenen op een vergoeding van een paar tientjes.
3. Ongevallen Dekking: Keert een geldbedrag uit bij blijvende invaliditeit of overlijden als gevolg van een ongeval. Let op: hieronder vallen geen kosten voor geneeskundige hulp!
Noodzakelijk? Als men in Nederland ook geen ongevallenverzekering heeft, waarom dan op reis wel?
4. Medische kosten Dekking: Kosten van artsen, medicijnen, ziekenvervoer, ziekenhuisopname en onder beperkende voorwaarden soms tandheelkundige hulp.
Noodzakelijk? U bent in het buitenland precies zo verzekerd als in Nederland. De basisverzekering biedt namelijk werelddekking tegen de in Nederland geldende voorwaarden en tarieven. Afhankelijk van de behandeling is het echter mogelijk dat de gemaakte kosten niet (geheel) worden vergoed. Om daarvoor geen risico te lopen, kunt u medische kosten op uw reisverzekering meeverzekeren.
Let op: Veel aanvullende zorgverzekeringen bieden extra buitenlanddekking. Hoewel er vaak beperkingen aan zitten, ligt dubbele dekking op de loer. Check daarom eerst even de voorwaarden van uw aanvullende zorgpolis. Extra buitenlanddekking is veelal niet voldoende in landen met een dure gezondheidszorg (zoals de VS, Canada of Zwitserland). De tarieven liggen daar een stuk hoger dan in Nederland, zodat medische kosten dus nooit helemaal vergoed worden. Medische kosten meeverzekeren op uw reisverzekering (met werelddekking) is dan verstandig.
5. Annulering Dekking: Keert uit als u niet op reis kunt gaan of als u de reis moet afbreken door een ongeval, ernstige ziekte of overlijden van een verzekerde of niet-meereizend familielid ((groot)ouders, broers, zusters, (klein)kinderen, zwagers en schoonzusters) of bij belangrijke brandschade aan uw huis.
Noodzakelijk? Weeg eerst het risico af: wat is de kans dat u de reis moet annuleren en wat is dan de mogelijke schade? Hoe hoger de reissom, des te groter de schade. Als u tijdig annuleert, betaalt u veelal maar een deel van de reissom.
Tips om nog meer te besparen op uw reisverzekering:

  • In landen met een grote dichtheid aan geldautomaten is het meeverzekeren van geld (en cheques) overbodig. Pin gewoon kleine hoeveelheden per keer.
  • Dure sierraden meenemen op vakantie is niet aan te raden. Reisverzekeraars eisen dat kostbaarheden op een veilige plaats worden bewaard. Niet veilig: tent, caravan of vouwwagen. Wel veilig: kluis of gedragen op uzelf.
  • Bedenk dat een doorlopende reisverzekering al gauw goedkoper is dan een kortlopende reisverzekering. Zo is een gezin met kinderen na twee weken vakantie voordeliger uit met een doorlopende reisverzekering. Er bestaan echter nog altijd grote prijsverschillen tussen reisverzekeraars. Vergelijken loont dus de moeite.