Waarop moet je letten bij afsluiten Reisverzekering

Reisverzekering afsluitenMet een gebroken been in de gipsvlucht, caravan onder water of een opname in een buitenlands ziekenhuis. Je moet er niet aan denken! Naast een verziekte vakantie en veel ongemak kunnen onvoorziene uitgaven erg hoog oplopen. Daarvoor is het aan te raden om voorafgaand aan de vakantie een goede reisverzekering af te sluiten, die eventuele schade tijdens de reis dekt. Maar welke verzekering sluit het best aan bij jouw behoeften en pakt het voordeligst uit? Reisverzekeringen zijn vaak modulair opgebouwd en kun je dus zelf samenstellen aan de hand van jouw vakantieplannen en wensen. Door het beantwoorden van een aantal vragen kun je nagaan welk soort reisverzekering het meest geschikt is voor onbezorgde vakantie.

Dekkingsgebied Reisverzekering: waar ga je heen?

Blijf je op vakantie in Nederland? Dan blijven de polisvoorwaarden voor de zorgverzekering en aansprakelijkheidsverzekering normaal gesproken geldig tijdens de reis. Een reisverzekering is in dit geval niet noodzakelijk. Wanneer je naar het buitenland vertrekt, zijn ziektekosten echter niet automatisch verzekerd. Verschillende ziektekostenverzekeraars bieden aanvullende polissen aan, waarin medische kosten in het buitenland deels of volledig worden vergoed. Het is belangrijk om na te gaan of je een dergelijke aanvullende polis hebt afgesloten en welke medische kosten (tot welk bedrag) precies worden gedekt. Daarnaast dekt een reisverzekering materiële schade aan de bagage en onvoorziene reis- en verblijfkosten door calamiteiten. Het dekkingsgebied is daarbij van invloed op de hoogte van de premie. De meeste verzekeraars maken onderscheid tussen Europa- en werelddekking.

Kortlopend of doorlopend: hoe lang en hoe vaak ga?

Een kortlopende reisverzekering is geschikt wanneer je één keer per jaar op vakantie gaat. De verzekering gaat in op de dag van vertrek en stopt automatisch bij de terugkomst. De duur van het verblijf is hierbij van invloed op de premiekosten. Een doorlopende reisverzekering is voordeliger wanneer je meerdere malen per jaar op vakantie gaat. Alle korte- en lange reizen in het buitenland – meestal tot drie maanden – zijn dan gedekt. Als je een lange tijd in het buitenland verblijft kun je daarnaast een wereldreisverzekering afsluiten.

Uitbreiding: wat ga je doen tijdens de reis?

De geplande activiteiten tijdens de vakantie zijn vanzelfsprekend bepalend voor het risico op schade tijdens de vakantie. Op een skivakantie worden gewoonlijk meer brokken gemaakt dan tijdens een strandreis. Vandaar dat veel verzekeraars een uitbreiding aanbieden voor ‘gevaarlijk sporten’. Naast wintersport, vallen hier activiteiten als bergbeklimmen en duiken onder. Voor deze uitbreiding wordt een hogere premie gerekend.